Laden Evenementen

icon zurück TERUG

APAW-Projekt: Umweltschutz und Deutsch lernen in meiner Schule

woensdag - vrijdag
19. - 31.
08:00 - 23:30

Ziel des Projekts?

Wat kan ik op mijn school doen om het milieu te beschermen? En hoe kan ik dit in de lessen Duits toepassen? Hoe kan ik actief bijdragen aan de bescherming van het milieu op school en tegelijkertijd actief de Duitse taal beoefenen en promoten?

De leerlingen plannen bewustmakingsactiviteiten ter bevordering van milieubescherming in de lessen Duits (Duits als moedertaal of als vreemde taal DaF). Zo leren ze over de omgeving en oefenen ze tegelijkertijd de Duitse taal.

De acties zijn niet alleen voor de Duitse leerlingen, maar voor de hele schoolgemeenschap. De leerlingen van de andere klassen, de leraren en de directie kunnen ook deelnemen.

Daarom is het noodzakelijk eenvoudige taal en eenvoudige woorden te gebruiken en deze in het Frans te vertalen.

De leerlingen bereiden een dossier voor in het Duits. Zij beschrijven de doelstellingen, de voorbereidende werkzaamheden, de afzonderlijke acties en de verwachte resultaten. Elke stap is gedocumenteerd met foto’s. Een kleine PPt-presentatie of een korte film is ook mogelijk. De acties kunnen het hele jaar door worden uitgevoerd.

Concurrentie?

Docenten Duits kunnen tot eind maart 2023 de acties van hun klassen voorleggen aan professor Manfred Peters manfred.peters@unamur.be.

Eerste prijs:

Een klasreis naar Eupen (treinreis (Go Pass kaartjes), snack, informatiemateriaal en rondleiding door de stad). Deze prijs is gereserveerd voor een Waalse DAF-klasse. De reis naar Eupen moet plaatsvinden voor het einde van het lopende schooljaar.

Tweede prijs:

Een boekenpakket ter waarde van 100 euro

Derde tot elfde prijs:

Geschenkdoos met zaklamp en biros

Project 1

Maak posters en hang ze op bij de ingang van de school of op het mededelingenbord.

Project 2

Werk aan een tekstballon (A3-formaat) met een woord (+ Franse vertaling) dat verband houdt met milieubescherming of klimaatverandering. Wat zijn onze goede en slechte gewoontes in deze context.  Hang de poster op waar iedereen hem kan zien.

Project 3

Maak een milieuvriendelijke kalender. Mogelijke onderwerpen: Transport, energie, voedsel, tuinieren, water, afvalscheiding, papiergebruik, computers…

Project 4

Organiseer een originele truiendag in de winter en maak een leuke tweetalige informatieposter (Duits/Frans) zodat de hele school meedoet. Neem foto’s.

Project 5 – Klimafreundliche Ernährung

Eventueel in samenwerking met de kantine: stel een lunch zonder vlees voor; wijs op de met uitsterven bedreigde vissen/dieren; consumeer lokale producten.

Project 6

Maak in oktober een pompoensoep en/of heerlijk gekruide pompoenkoekjes van pompoen uit Hokkaido en verkoop ze op school. Met het ingezamelde geld kunnen de leerlingen bijvoorbeeld de kosten van een reis naar de Duitstalige Gemeenschap van België of hun Abitur-reis gedeeltelijk financieren.

Project 7

Creëer groene klaslokalen door ze in te richten met planten. Dit kan ook in de andere lokalen (secretariaat, kantine, inkomhal…).

Project 8

Organiseer een rommelmarkt op school en maak een tweetalige informatieposter zodat ook de ouders kunnen deelnemen.

Project 9

Plaats insectenhotels op het schoolplein.

Zaai bloemzaden voor vlinders en bijen in potten.

Project 10

Een minituin voor mens en dier

Een tuin in potten is een mooi ding, want hij is uiterst flexibel en veranderlijk: ongeacht waar, met een paar mooie potten en de juiste inheemse planten kan zonder veel moeite een paradijsje voor leerlingen en dieren worden getoverd. Het kan altijd worden aangepast aan het schoolplein en zal het daarbij verfraaien. In plaats van potten kunnen afbreekbare fleece plantzakken of plantenzakken worden gebruikt.

Project 11 – Foto reportage

De bomen bij mijn school, afhankelijk van het seizoen.

Project 13 – Maak een mini-woordenboek met illustraties

Met het thema milieubescherming op school breiden de leerlingen hun woordenschat uit. Zij kunnen een mini-woordenboek maken in de drie nationale talen (F/Nl/D) en in het Engels.

Project 14 en het volgende – uw eigen creativiteit is nodig

 

Wanneer

19. oktober - 31.03.23
08:00 - 23:30

VERANSTALTUNGSKATEGORIEN:

CONTACT

Association pour la promotion de l’allemand en Wallonie (APAW)

apaw.namur@gmail.com

Bekijk de site van Organisator